Biserica Sfantul Antonie - Titan
Biserica Sfantul Antonie - Titan
Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Titan
Pisania
Catapeteasma
Sfanta Treime

Adaugat : 20 Ianuarie 2025

Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”- Titan – scurtă prezentare

 

 

I. Arhiepiscopia Bucureștilor

I. 03. Protoieria Sector 3 Capitală

I. 03. 27. Parohia „Sf. Antonie cel Mare”- Titan (Protoieria sector 3 Capitală)

 

Istoricul comunității parohiale

La răsărit şi la nord-est de fosta comună suburbană Dudeşti-Cioplea, până la începutul secolului al XX-lea, se aflau întinse livezi, vii, grădini de zarzavat, păşuni şi terenuri agricole. Apoi, odată cu industrializarea zonei s-au creat diferite cartiere muncitorești - printre care Titan şi Balta Albă, cu un pronunțat caracter rural. Iar după anul 1970, întreaga zonă şi-a schimbat, în mod radical, înfăţişarea, ridicându-se numeroase blocuri pentru circa 100.000 de locuitori. S-au creat aşa-numitele „cartiere dormitor” fără niciun edificiu cultural, spiritual, social sau religios.

Abia după Revoluția din Decembrie 1989 au început să fie zidite biserici pentru nevoile spirituale ale locuitorilor din aceste cartiere. În acest context a fost înfiinţată Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”. Prin Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost obţinut şi un teren cu suprafaţa de 1045 mp, situat pe Str. Jean Steriadi, nr. 19A, unde preotului Daniel Goga i-a fost încredinţată construirea unei biserici.

 

Istoricul bisericii parohiale

La 1 aprilie 1997, Preasfinţitul Părinte Teodosie Snagoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor la acea vreme, a săvârşit slujba de sfinţire a pietrei de temelie pentru biserica parohiei, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei”. În anul 2008, biserica parohială a primit şi hramul „Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii”, la recomandarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca mărturie a evlaviei credincioşilor pentru acest sfânt vieţuitor la cumpăna veacurilor al XVII-lea şi al XVIII-lea.

Sfântul lăcaş a fost construit lemn, în stil maramureşan, după un proiect întocmit de inginerii Florea Voicu şi Constantin Ruscă, cu aprobarea Arhiepiscopiei Bucureştilor, în perioada 1997-2004. Târnosirea bisericii a fost săvârşită în ziua de 26 septembrie 2004 de către vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, împreună cu Înaltpreasfinţitul  Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi Preasfinţitul Părinte Sebastian Ilfoveanul,  Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de sobor de preoţi şi diaconi.

Interiorul bisericii a fost pictat în tehnica a seco in tempera, în cursul anului 2002, de către pictorii bisericeşti Ioan şi Daniela Moldoveanu, precum şi de domnul Tudorel Ciuhureanu. Mobilierul din lemn precum şi catapeteasma au fost executate de către soţii Gheorghe şi Irina Ursu din judeţul Neamţ.

La 1.02.2017, prin Decizie Chiriarhală, în postul de paroh a fost numit părintele Nicolae Gavrilă. Până în prezent, sub păstorirea sa au fost executate mai multe lucrări administrative de întreţinere, refacere şi restaurare a bunurilor parohiei, respectiv, curăţarea şi revopsirea întregului gard care împrejmuieşte curtea bisericii, îndepărtarea vechii pardoseli din gresie, montarea unui sistem de încălzire prin pardoseală şi placarea cu marmură a bisericii, înălţarea Sfintei Mese, în acest moment efectuându-se lucrări de restaurare şi conservare a picturii murale din biserică. În curând vor fi demarate şi lucrările de înlocuire a acoperişului de şiţă de pe biserică şi lumânărar.

Un moment istoric în viaţa parohiei noastre a fost aducerea unui fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu bunăvoința Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. În acest sens, în urma demersurilor efectuate de părintele paroh Nicolae Gavrilă, la 23 noiembrie 2020, când s-au împlinit trei veacuri de când sfântul ocrotitor al parohie noastre a plecat la Domnul, racla purtând scumpul odor a fost sfinţită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Festivităţile liturgice prilejuite de hramul bisericii au continuat printr-o procesiune cu sfintele moaşte şi aşezarea lor spre închinare în baldachinul amenajat în curtea bisericii, respectiv săvârşirea Sfintei Liturghii de către Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Activități culturale și filantropice

În decursul timpul, parohia noastră a organizat numeroase activităţi cultural-misionare, la care au fost invitaţi personalităţi de marcă precum părinţii profesori Gheorghe Holbea, Constantin Preda, Constantin Pătuleanu, Silviu Tudose, Emanuil Băbuş, Vasile Creţu, Marian Vild, Dumitru Pintea, Gheorghe Istodor, Nicolae Bordaşiu, Nicolae Tănase şi mulţi alţii. În prezent, din cauza pandemiei de COVID-19, aceste activităţi au fost întrerupte, fiind planificate o serie de cateheze şi seri duhovniceşti cu invitaţi speciali, atunci când condiţiile medicale o vor permite.

În cadrul parohiei există două campanii filantropice de tradiţie, anume „Puiul de Paşti” şi „Puiul de Crăciun”, prin care, în apropierea celor două mari praznice ale creştinătăţii, sunt organizate colecte în urma cărora sunt achiziţionate produse alimentare pentru cei nevoiaşi. De obicei în ajunul sărbătorilor, preoţii slujitori, însoţiţi de voluntari împart aproximativ 100 de pachete consistente cu alimente persoanelor şi familiilor cu posibilităţi materiale reduse din parohie. De asemenea, la fiecare început de an şcolar, prin contribuţia credincioşilor şi a parohiei sunt oferite, prin serviciul de asistenţă socială de la nivelul protoieriei, aproximativ 50 de ghiozdane complet echipate, în cadrul campaniei de prevenire a abandonului şcolar derulat la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Programul liturgic al parohiei

Programul liturgic al parohiei este bogat, în fiecare săptămână fiind săvârşite slujbele de Acatist ale sfinţilor ocrotitori: Sfântului Ierarh Nicolae, luni; Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, marţi, respectiv Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, miercuri. În fiecare zi de marţi, după Acatistul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, este săvârşită Taina Sfântului Maslu şi Sfinţirea mică a apei. De asemenea, vineri seara se săvârşeşte Paraclisul Maicii Domnului. Sâmbăta este săvârşită Sfânta Liturghie pentru cei adormiţi şi slujba Parastasului, iar în duminici şi sărbători slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie. Programul liturgic este afişat la avizierul bisericii, fiind actualizat săptămânal.

 

Date de contact parohie

Adresa poştală: Strada Jean Steriadi, nr. 19A, Sector 3, Bucureşti, cod. 032495. Paroh:

Preot Nicolae Gavrilă: tel.:0745319352, email gavrila_nicolae64@gmail.com

 

Preoţi coslujitori:

            Preot Marius-Fănel Suiugan: tel.:0758062420, email marius1suiugan@yahoo.com

            Preot Antonie-Claudiu Coroabă: tel.: 0721165475

 

Adresa URL: www.bisericasfantulantonie.ro

 

Facebook: https://www.facebook.com/Parohia-Sf%C3%A2ntul-Antonie-cel-Mare-Titan

 

 

Biserica Sfantul Antonie - Titan