Campanie de donare de sange organizata de tinerii de la "Sfantul Antonie cel Mare“-Titan

Adaugat : 19 Septembrie 2013

Tinerii Parohiei "Sfantul Antonie cel Mare"-Titan, Protoieria III Capitala, impreuna cu pr. paroh Daniel Goga si diac. Marius Fanel Suiugan, in colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti, au organizat joi, 12 iulie 2012, o actiune umanitara de donare de sange. Fiecare voluntar a beneficiat de o masa consistenta, respectiv cate un pachet pentru cei care se grabeau la serviciu, si o adeverinta de donator. 

Inca de la primele ore ale diminetii, curtea interioara a Bisericii "Sfantul Antonie cel Mare"-Titan se umplea de tineri si adulti care asteptau sosirea Centrului mobil pentru donare sange. Pentru majoritatea dintre ei era pentru prima oara, dar dorinta de a darui viata celor care au nevoie de ea, precum si incurajarile apropiatilor au facut ca atmosfera sa fie mai relaxata, inclusiv pentru persoanele care erau din afara parohiei si care au auzit de aceasta campanie umanitara datorita mediatizarii realizate de tinerii parohiei, prin impartirea de pliante si lipirea de afise la fiecare scara de bloc din cuprinsul parohiei. De asemenea, campania "Daruieste o picatura de viata" a fost tot initiativa tinerilor din cadrul proiectului catehetic al parohiei "Contributia Bisericii la formarea tinerei generatii". "Ideea ne-a venit la o seara catehetica, in timp ce ne gandeam ce alte proiecte folositoare sa mai facem. Atunci, la propunerea parintelui Marius si pe baza faptului ca tocmai observasem criza de sange la nivelul intregii tari, ne-am zis de ce sa nu devenim si noi binefacatori pentru cei care au nevoie si sa organizam o campanie de donare de sange, initial, in randul nostru, al tinerilor parohiei, dar am zis ca ar fi mai bine sa ne extindem la nivel parohial", a precizat Iulian Butoi. Totodata, aceasta campanie umanitara a avut si un alt scop. "Avand in vedere ca este Anul omagial al Tainei Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor, am dorit ca dezvoltam campania de voluntariat pe care am derulat-o impreuna cu parintele diacon, ajutarea batranilor din aziluri, a copiilor cu dizabilitati, prin participarea la proiectul "Copilul invata iubirea lui Hristos", iar acum prin aceasta campanie, pe care foarte multi membri ai celorlalte culte o fac de foarte mult timp, si ar fi fost pacat ca Biserica Ortodoxa sa nu faca acest voluntariat", a adaugat Dragos Tuinea.
 
Mai bine este a da decat a fi in situatia de a primi
 
Doar la nivelul Capitalei necesarul zilnic este de 1.000 de unitati, dar, potrivit statisticilor, doar 2% din populatia tarii doneaza, si astfel anul trecut doar 66% din cerere a fost acoperita in Bucuresti. Printr-o singura donare de sange pot fi mentinute in viata trei persoane. "Oamenii trebuie sa doneze pentru a-si salva aproapele aflat in necaz. Se intampla atatea accidente, numai in Bucuresti sunt 54 de spitale. Astfel va dati seama de ce cantitate de sange avem nevoie. Cerintele sunt mari, insa noi nu le putem oferi intreaga cantitate de care au nevoie. Este o criza nationala, chiar mondiala", a subliniat asistentul medical Ignat Andrei, organizatorul actiunilor de donare de sange al Centrului de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti.
 
Parohia "Sfantul Antonie cel Mare"-Titan nu se va opri doar la aceasta actiune. In primul rand, campania umanitara va continua, mai ales datorita numarului mare de persoane care continuau sa vina sa faca o fapta buna, dar din cauza caniculei si a orei ce nu trebuia sa fie depasita, nu au reusit sa mai ajunga in Centrul mobil donare sange, parte dintre ei indemnandu-se sa mearga in zilele urmatoare la Institutul National de Hematologie Transfuzionala, de pe str. Constantin Caracas nr. 2-8, sector 1. "Parohia noastra este foarte activa si in tot ceea ce Biserica a intreprins in cadrul acestei parohii, credinciosii au fost alaturi de noi. Suntem inconjurati si de alte culte si astfel, prin cele pe care noi le organizam, dorim sa-i tinem aproape de Biserica Ortodoxa si sa vada ca aceasta biserica in care ei vin si se roaga este o biserica vie", a aratat diac. Marius Fanel Suiugan.
 
Activitatile tinerilor parohiei vor continua in aceste saptamani. "Impreuna cu Arhiepiscopia Bucurestilor vom organiza un pelerinaj la Manastirea Crasna, in zilele de 3 si 4 august, unde tinerii parohiei noastre vor primi sfaturi duhovnicesti, vor participa la Taina Sfantului Maslu, iar unii dintre ei se vor spovedi pentru prima oara, pentru ca avem tineri noi in familia parohiei noastre", a mai spus diac. Marius Suiugan.
 
Ioan Busaga
 
Sursa: ziarullumina.ro