O nouă raclă pentru moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii

Adaugat : 16 Ianuarie 2025

Credincioșii Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare”- Titan din București și-au sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de-al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s-a nevoit pe teritoriul țării noastre la cumpăna secolelor al 17-lea și al 18-lea. Anul acesta, la sărbătoarea hramului, fragmentul din cinstitele sale moaște, păstrat în patrimoniul sacru al parohiei, a fost așezat într-o nouă raclă, slujba de sfințire a acesteia și Sfânta Liturghie fiind săvârșite de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Evlavia credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”-Titan pentru sfântul nevoitor din munții Vâlcii este cunoscută, la micuța biserică de lemn din cartierul bucureștean Titan fiind aduse cu mai multe prilejuri, în pelerinaj, cinstitele sale moaște de la Mănăstirea Iezer din județul Vâlcea. Din acest motiv, încă din anul 2008, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a așezat comunitatea bucureșteană și sfântul lăcaș care o deservește sub ocrotirea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii.

În anul 2020, la împlinirea a trei veacuri de la mutarea la veșnicele lăcașuri a sfântului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oferit parohiei bucureștene un fragment din cinstitele moaște ale sfântului ei ocrotitor, iar anul acesta, prin contribuția unui ctitor, la Atelierele Patriarhiei Române a fost realizată o frumoasă raclă din argint împodobită cu icoana în medalion a Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. La sărbătoarea hramului, sâmbătă, 23 noiembrie, noul chivot pentru odorul duhovnicesc al parohiei bucureștene a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, înconjurat de un sobor de clerici, din care au făcut parte părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc de la Protopopiatul Sector 3 Capitală, părintele paroh Nicolae Gavrilă, precum și alți preoți și diaconi.

După slujba de sfințire, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre învățătura Bisericii noastre privind sfintele moaște și despre binecuvântarea pe care o primesc cei care le cinstesc cu evlavie. Racla a fost apoi așezată spre închinare în curtea bisericii, într-un baldachin nou din lemn sculptat împodobit cu flori.

În continuare, în sfântul lăcaș a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, după citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre istoria Schitului Iezer, refăcut prin osteneala sfântului pomenit, dar și despre nevoința acestuia în munții Vâlcii.

„În anul 1700, Schitul Iezer era în parte ruinat, iar biserica de piatră se afla în paragină. Prin grija pustnicului Antonie, cu sprijinul Episcopului de atunci al Râmnicului, Ilarion al II-lea, dar și al credincioșilor din satul Cheia, între anii 1700 și 1705, au fost refăcute biserica de piatră și chiliile. Sfântul Antonie de la Iezer s-a nevoit în sihăstrie vreme de 28 de ani și a trecut la cele veșnice la vârsta de 92 de ani. Cuvântul «sihastru» este transcrierea românească a cuvântului grecesc «isihast» și înseamnă «om iubitor de liniște» sau de pace interioară, prin practicarea rugăciunii lui Iisus în locuri retrase, realizând astfel o mai mare apropiere de Dumnezeu. Existența isihasmului și a spiritualității filocalice de tip athonit sau constantinopolitan în viața Ortodoxiei românești este dovedită și de această mulțime a sihăstriilor, care au existat pretutindeni unde s-au înălțat mănăstiri mari, cum este și cazul acestei sihăstrii. Și Sfântul Cuvios Antonie de la Iezer era considerat un mare sfătuitor, vindecător și făcător de minuni, încă din timpul vieții. Asemenea marilor sfinți din pustie, fiind purtător de Sfântul Duh, prin credință smerită și rugăciune neîncetată, avea darul de a liniști sau pacifica sufletele celor care se mărturiseau la el sau îi cereau binecuvântarea”, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a transmis un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru activitatea pastoral-misionară, social-filantropică și educațională din parohie, prin numeroasele acțiuni dedicate tinerilor și copiilor, dar și persoanelor vârstnice, bolnave sau nevoiașe.

La finalul Sfintei Liturghii, după săvârșirea slujbei Parastasului pentru ctitorii și ostenitorii bisericii trecuți la Domnul, Preasfinția Sa a oferit, din partea Patriarhului României, Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” doamnei Maria Marin, cu sprijinul căreia a fost confecționată noua raclă pentru moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. Cu acest prilej, părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc a vorbit despre evlavia credincioșilor la Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. Părintele paroh Nicolae Gavrilă a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija părintească arătată față de comunitate și pentru delegarea Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul la acest moment de bucurie din viața comunității. De asemenea, acesta a mulțumit Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru cuvântul de învățătură, oferindu-i un aranjament floral.

Credincioșii care au participat la hramul bisericii au primit din partea parohiei, la plecare, pungulițe cu anafură și pachete cu produse alimentare.

Diac. Vasile Robert Nechifor

Sursa: ziarullumina.ro