Adaugat : 18 Septembrie 2013
Duminica a 3-a din Postul Mare este numita a Sfintei Cruci. In aceasta duminica se citeste pericopa din Sfanta Evanghelie dupa Marcu (8, 34-38; 9,1) in care Mantuitorul ii indeamna pe cei care voiesc sa vina dupa El, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-I urmeze. Postul este propria noastra rastignire, trairea noastra a poruncii lui Hristos pe care o auzim in pericopa evanghelica a acestei Duminici.
In timpul Utreniei, dupa Doxologia Mare, Sfanta Cruce este adusa intr-o procesiune solemna in mijlocul Bisericii si ramane acolo pentru intreaga saptamana - cu un ritual special de inchinare de-a lungul fiecarei slujbe.
Amintim faptul ca tema Sfintei Cruci, care domina imnografie acestei Duminici, nu este dezvoltata in termeni de suferinta, ci in termeni de biruinta si de bucurie.
Semnificatia comemorarii Sfintei Cruci - la injumatatirea Postului - , o gasim in sinaxarul acestei duminici: “Pentru ca in timpul postului celui de patruzeci de zile ne rastignim si noi oarecum, morti fiind fata de patimi, cu simturile adormite si potolite din pricina amaraciunii postului, ni se pune inainte cinstita si de viata facatoarea Cruce ca sa ne imbarbateze, sa ne sprijine, sa ne aduca aminte de patima Domnului nostru Iisus Hristos si sa ne mangaie. (…) Caci, dupa cum Mantuitorul nostru, urcandu-se pe Cruce, a fost slavit prin felul necinstit prin care s-au purtat oamenii cu El si prin amaraciunile ce I-au pricinuit, tot asa trebuie sa facem si noi ca sa fim slaviti impreuna cu El, cu toate ca induram cu greu nevointele postului.”