Adaugat : 18 Septembrie 2013
Intampinarea Domnului este praznuita pe 2 februarie, la 40 de zile de la nasterea lui Hristos. Evenimentul care constituie subiectul sarbatorii Intampinarii Domnului este prezent in Evanghelia Sfantului Luca, capitolul 2, versetele 22-38. Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si dreptul Iosif pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie afierosit lui Dumnezeu in a 40 a zi de la nastere. In acest moment se facea si curatirea mamei. In Templu este intampinat de dreptul Simeon si prorocita Ana. Cand Simeon Il ia in brate pe Hristos, rosteste: „Acum slobozeste (elibereaza) pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochi mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel“ (Luca 2, 29-32). Aceste cuvinte sunt prezente la fiecare slujba a Vecerniei. In acest Prunc pe care il tinea in brate, el vedea mantuirea intregii omeniri, a tuturor popoarelor. Prin aceasta aducere la Templu, omenirea capata un alt sens, porneste pe un alt drum, intrucat Maica Domnului aduce prin Hristos, care reprezinta toata natura umana, intreaga omenire in fata lui Dumnezeu.
Prima mentiune despre praznicul Intampinarii Domnului o avem in memorialul pelerinei Egeria sau Eteria (secolul al IV-lea). Ea mentioneaza ca a luat parte la sarbatorirea acestui praznic la Ierusalim, intre anii 382-384. Avand in vedere ca in acea vreme, la Ierusalim, Nasterea Domnului se serba la 6 ianuarie, odata cu Epifania, Intampinarea era sarbatorita la 40 de zile dupa Epifanie, adica la 14 februarie.
Dupa marturia istoricului Cedren, la Antiohia, sarbatoarea Intampinarii Domnului s-ar fi introdus in anul 526, penultimul an al domniei imparatului Justin I, iar generalizarea ei in Rasarit s-a facut in cursul secolului al VI-lea, incepand cu anul 534, cand imparatul Justinian a schimbat data sarbatorii de la 14 februarie la 2 februarie, adica la 40 de zile de la 25 decembrie, noua data a sarbatorii Nasterii Domnului.
Dintre crestinii rasariteni, numai armenii sarbatoresc si in prezent Intampinarea Domnului pe 14 februarie.