Moastele Sfantului Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii in Capitala
Moastele Sfantului Cuvios Antonie de la Iezer
Moastele Sfantului Cuvios Antonie de la Iezer
Moastele Sfantului Cuvios Antonie de la Iezer
Pelerini la Moastele Sfantului Cuvios Antonie de la Iezer

Adaugat : 25 Septembrie 2013

In perioada 19-26 septembrie, la biserica parohiei cu hramurile "Sfantul Cuvios Antonie cel Mare“, "Sfantul Ierarh Nicolae“ si "Sfantul Antonie de la Iezerul Valcii“ din cartierul Titan, Protopopiatul III Capitala, se afla spre cinstire moastele Sfantului Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii. De reintalnirea cu acest sfant cuvios se bucura numerosi credinciosi bucuresteni care nu au posibilitatea de a ajunge la schitul valcean Iezer.
 
De opt ani, parohia bucuresteana "Sfantul Antonie cel Mare“ - Titan aduce la finalul lunii septembrie, spre bucuria si binecuvantarea credinciosilor, dar si spre amintirea tarnosirii bisericii de lemn in ziua de 26 septembrie 2004 moastele Sfantului Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii. "In acest an, prin intermediul Agentiei de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Romane, am fost insotiti de 70 de credinciosi ai parohiei noastre ca sa aducem, de la Schitul Iezer din Arhiepiscopia Ramnicului, moastele Sfantului Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii. Cu acest prilej, joi, 19 septembrie, am fost in pelerinaj si la Schitul Ostrov si la manastirile Cozia si Turnu, iar apoi am ajuns la Schitul Iezer. Dupa savarsirea Acatistului Sfantului Cuvios Antonie si a procesiunii pana la poarta manastirii, ne-am urcat in autocare si am pornit spre Bucuresti. Din ziua sosirii raclei cu sfintele moaste la biserica parohiei noastre au fost savarsite sfinte slujbe, atat cele randuite in fiecare zi, dar si slujbe speciale: vineri seara, de la ora 22:00 pana spre ora 2:00 dimineata, au fost savarsite Taina Sfantului Maslu, Acatistul Sfantului Cuvios Antonie si Sfanta Liturghie. De asemenea, duminica, 22 septembrie, Sfanta Liturghie a fost savarsita de un sobor numeros de preoti, din care au facut parte parintii Nicodim si Tit de la manastirea prahoveana Crasna, pr. Sebastian Gabor, inspector eparhial la Sectorul bunuri imobile bisericesti al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si pr. Petru Buburuz, fost protopop in Chisinau, venit la sarbatoarea parohiei noastre cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel“, a precizat pr. Marius Fanel Suiugan, slujitor la biserica Parohiei "Sfantul Antonie cel Mare“ - Titan.
 
Racla cu sfintele moaste ale Cuviosului Antonie va ramane spre inchinare pana joi, 26 septembrie. In fiecare zi este savarsita Sfanta Liturghie, iar seara, Vecernia cu Litia; doar astazi, de la ora 17:00, este oficiata Taina Sfantului Maslu.
 
"Oricat de suparati, de amarati si de necajiti am fi, aici te linistesti“
 
Prezenta moastelor Sfantului Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii, al doilea ocrotitor al parohiei, este pentru credinciosii bucuresteni si din imprejurimi o mare binecuvantare, intrucat nu toti credinciosii au posibilitatea de a ajunge la Schitul Iezer. "Un an am asteptat pentru a ajunge din nou la Sfantul Antonie ca sa ma rog pentru sanatatea, linistea si pacea copiilor mei si a tuturor oamenilor din tara asta. Pentru mine nu prea m-am rugat, ci doar sa ma ierte de pacate, caci stie Dumnezeu de ceea ce am nevoie, si I-am multumit din toata inima lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat pana acum si pentru ca am reusit sa ajung pana aici, ca nu stii la 75 de ani ce se poate intampla“, a marturisit o credincioasa a parohiei.
 
"La Sfantul Cuvios Antonie am mai fost, dar acum cativa ani. Mi-a spus o vecina si am vrut sa vin neaparat, fiindca atunci cand ajungi la sfintele moaste apare o stare de fericire, de multumire. Oricat de suparati, de amarati si de necajiti am fi, aici te linistesti“, a spus cu lacrimi in ochi Camelia, o alta credincioasa a parohiei.
 
Dupa reintoarcerea sfintelor moaste in Arhiepiscopia Ramnicului, viata parohiei se intoarce la cele cotidiene. Astfel, in parteneriat cu Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa“, Parohia "Sfantul Antonie cel Mare“ - Titan ofera pentru pensionarii din parohie 300 de analize gratuite. Impartiti in grupe de cate 40 de persoane in fiecare zi, pensionarii cu posibilitati financiare reduse din parohie vor beneficia de analize pentru depistarea diabetului, pentru controlul sangelui s.a.
 
Sursa: ziarullumina.ro