Mosii de vara

Adaugat : 02 Iunie 2014

Mosii de vara pe care-i praznuim in aceasta sambata, preced sarbatoarea Rusaliilor, implinirea a cincizeci de zile de la Pasti, atunci cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh.

Credinciosii stiu ca, pe parcursul Anului bisericesc, exista doua sambete dedicate in mod special pomenirii generale a mortilor, fiecare purtand denumirea de „Mosi".

Astfel, prima sambata este praznuita inaintea Duminicii Lasatului sec de carne (a Infricosatoarei Judecati - inainte de Postul Mare) si este cunoscuta sub numele de Sambata Mosilor de Iarna. A doua, in aceasta sambata, este numita Mosii de Vara sau Mosii cireselor, fiind o o sarbatoare cu semnificatii deosebite.

La praznicul Mosilor de vara, in toate Bisericile Ortodoxe se va oficia Sfanta Liturghie, urmata de slujbe de pomenire a tuturor rudelor trecute la viata vesnica: parintii, mosii si stramosii nostri.

Cu sarbatoarea Rusaliilor, la 50 de zile dupa Sfintele Pasti, se incheie de fapt ciclul Sarbatorilor Pascale.

Inca din vremea Sfintilor Apostoli, dupa cum marturiseste Sfantul Ioan Gura de Aur, se tineau zile de pomenire a stramosilor adormiti in speranta fericirii vesnice. Astfel de zile pot fi identificate in jurul secolului al VI-lea, cand s-a facut fixarea definitiva a pericopelor biblice citite in cursul anului bisericesc. In privinta aceasta gasim rugaciuni alcatuite pentru sufletele celor morti si in Evhologhiul lui Serapion de Thmuis (Egipt) din secolul al IV-lea, in care se spune: ”Te rugam Dumnezeule si pentru cei adormiti, a caror pomenire s-a facut, sfinteste aceste suflete, caci tu pe toate le cunosti; sfinteste-i pe cei adormiti in Domnul si numara-i cu puterile Tale cele sfinte (ingerii) si da-le lor si salasluire intru imparatia Ta”.

Sursa: basilica.ro