Adaugat : 24 Noiembrie 2017
Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a slujit joi la hramul Bisericii Sfântul Antonie din cartierul bucureştean Titan care şi-a sărbătorit unul din ocrotitori. În omilia sa, PS Timotei a vorbit credincioşilor despre viaţa exemplară a Sfântului Antonie de la Iezeru Vâlcii, ascet care a înţeles că mărgăritarul de mare preţ nu se află în lumea aceasta, ci doar în Împărăţia lui Dumnezeu.
Sfântul Antonie de la Iezer s-a nevoit în sihăstrie vreme de 28 de ani și a trecut la cele veșnice la vârsta de 92 de ani, înainte de anul 1714. Înainte de a se retrage în pustiu, sfântul a vieţuit în lume unde a avut o familie, însă chemarea de îmbrăţişa monahismul a fost mai mare decât orice pe lumea aceasta.
După ce a avut o viaţă frumoasă de familie, după ce şi-a educat fiul pe care l-a făcut slujitor al Bisericii, după ce şi-a aşezat familia în rânduială a înţeles să lase totul pentru a afla mărgăritarul cel de mare preţ. A lăsat ţarini, rudenii, familie, prieteni şi l-a urmat pe Domnul, a evidenţiat Ierarhul.
Preasfinţia Sa l-a prezentat ca exemplu de râvnă în vederea dobândirii Împărăţiei Cerurilor şi a evidenţiat dorinţa lui de a se asemăna marilor voievozi şi ctitori prin ridicarea unui locaş de cult.
La sfatul episcopului său de la Râmnic, a părăsit mănăstirea Sărăcineşti şi s-a îndreptat spre Schitul de la Iezeru Vâlcii. A avut atâta drag încât biserica schitului şi toate chiliile dimprejur le-a înnoit, dorind să fie şi el alături de alţi domni şi ctitori care au iubit podoaba casei lui Dumnezeu.
PS Timotei i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi la hramul bisericii din cartierul bucureştean Titan să îl aibă drept model pe cel care s-a nevoit în Iezeru Vâlcii, pentru că acesta, asemenea nouă, a trăit în lume şi a conştientizat că doar şederea în linişte ne pot apropia de Dumnezu.
Ierarhul a spus că Sfântul Antonie ne îndeamnă la lucrarea cea de folos din mijlocul cetăţii, dar şi la apropiere de Dumnezeu.
El, negustor cinstit şi om temător de Dumnezeu, a înţeles că lucrurile acestei lumi sunt limitate şi că dincolo de acestea pe care le-am putea avea şi le-am putea dobândi în lumea aceasta cel mai important lucru este dobândirea mântuirii.
Ierarhul a evidenţiat şi viaţa ascetică a Sfântului Antonie petrecută în departe de lume.
Cine ar putea spune câtă nevoinţă a avut el în iernile friguroase atunci când cu greu se putea încălzi şi doar rugăciune fără oprire îi aducea căldură înlăuntrul trupului şi sufletului său? În privegheri îndelungi şi în linişte totală, departe de ochii iscoditori ai oamenilor, a dorit să primească răsplată de la Dumnezeu, fapt pentru care şi-a încheiat viaţa ca un adevărat ostaş al lui Hristos.
Biserica Sfântul Antonie Titan îi are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Antonie de la Iezeru Vâlcea.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Timotei a hirotonit preot, pe seama parohiei Bălăceanca, pe diaconul Cristian Florin Troi.
Gheorghe Anghel
Sursa: basilica.ro